Sidebar

19
vr, aug

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Lezing met veel historische beeld en geluidsfragmenten
Door Roel Van Asselt, actief jazz amateur.

074 Hengelo Cultuur - In deze inleiding over het ontstaan en de ontwikkeling van de jazz wordt veel aandacht besteed aan het beluisteren van de muziek in historische context. Het gaat om de periode van plm. 1850 tot 1980.

Hoe de muziekvorm die wij nu jazz noemen, is ontstaan is niet precies aan te geven. ‘Partituren’ uit de prille begintijd zijn er niet, maar vanaf 1917 zijn er wel geluidsopnames bewaard gebleven. Ook weten we wanneer de muzikale revolutie van de jazz is begonnen, waar en waarom dat gebeurde en om welke pioniers het gaat. Daarmee is de oorsprong van de jazz toch redelijk in te schatten. De ontwikkelingen en de stijlveranderingen vanaf de twintiger jaren zijn goed te volgen, te verklaren en te beluisteren.
In beeld en geluid wordt een indruk gegeven van de drijfveren en de muzikale ambities van de pioniers en hun volgelingen in de afgelopen 120 jaar. Daarbij moesten veel muzikaal onbegrip en sociale weerstanden overwonnen worden voordat de jazz de geaccepteerde muziekvorm van nu is.

Dinsdag 23 november.

Aanvang 19:30 uur.

Plaats: Auditorium Museum Hengelo, Beekstraat 51.

Prijs: € 5,00 (donateurs € 3,00).  

Beheerders gezocht banner